Testvértelepüléseink

BAG

A 3-as főút és az M3-as autópálya mentén, a Gödöllői-dombság északkeleti oldalán, a Galga jobb partján fekvő település Budapesttől 39, Gödöllőtől 13 kilométerre található.
Valószínűleg a bágy szóból származik, amely régi magyar tájszó és olyan mélyedést jelöl, amelyben alkalmanként víz gyűlik össze. (Lásd még Hortobágy, Biatorbágy) Azonban valószínübbnek látszik, hogy a rendszeresen felbukkanó vita ellenére a perzsa, kurd, urdu, azeri és örmény 'Bagh" szóból (jelentések "kert, kerti") került a besenyő szavak közé. A Wikipedia szerkesztésén belül is diszkrepancia van, mert az utóbbi jelentést igazolja a 'Bagh' címszó.
Jelentősebb látnivalók

A Római Katolikus Templom
1772-74-ben épült barokk stílusban, Grassalkovich Antal megbízásából.


I. világháborús emlékmű
1918 épült a világháború áldozatai emlékére, 1948-ban kiegészítették.


II. világháborús emlékmű
A temlom kertjében található, feliratán az elesettek neveit olvashatjuk.


Turul-szobor
Bag első írásos említésének 600 éves évfordulójára állíttatta a HBT 1994-ben.


Obeliszk
Pannonhalmi Zsuzsa alkotása (1994).
Az emlékoszlop Bag jelentősebb történelmi eseményeit ill. helyi életképeket ábrázol. Szintén a 600 éves évfordulóra készült.


Nepomuki-szobor
Nepomuki Szent János tiszteletére állították a patak partjára eleink, nagy valószínűséggel a XVIII. században.


Keresztek
Községünkben - a valamikori faluhatárokon, forgalmas kereszteződésekben - útmenti feszületek találhatók, melyből 13 jelenleg is gondozott. Sajnos a kisbagi kereszt megsemmisült                                  TAPOLCA

                             
Tapolca a Balaton-felvidék nyugati szélén, a Tapolcai-medence közepén helyezkedik el. A várost körülölelik a Tapolcai-medence bazalthegyei. Ahol az egykori Pannon-tenger vizéből lerakódott mészkő térszínre szétfolyó vulkáni láva anyagából képződő bazalttakaró védelmet nyújtott a szél és víz koptató munkájával szemben, kialakultak a kúp vagy koporsó alakú tanúhegyek, melyek a térszint egykori magasságát „tanúsítják”.
Tapolca minden irányból jól megközelíthető, három vasútvonalon és hét közúton juthatunk a városba.
Először 1182-ben említik írásban, Topulza néven. Szláv eredetű nevét valószínűleg az itt fakadó meleg vizű forrásokról kapta.
Nevezetességei
A Tavasbarlang teljes hossza 3280 méter, mélysége a bejárattól számítva 16 méter. A                   barlangot a mészkő repedéseibe bejutó víz alakította ki. A barlangot 1903-ban fedezték fel.
  • Fájl:TapolcaCave01.jpg

 A Kórház-barlang teljes hossza 2850 méter, mélysége a bejárattól számítva 14 méter szárazon, víz alatt 36 méter. A barlangot a kórház területén a tüdőpavilon építésekor, 1925-ben fedezték fel.
Szentháromság-szobor. A barokk szobrot Padányi Bíró Márton veszprémi püspök állíttatta 1757-ben.
Katolikus templom. A templom a 13. században épült román stílusban. A karthauziak ezt egészítették ki egy gótikus szentéllyel. Padányi Bíró Márton veszprémi püspök 1756-1757-ben barokk hajót építtetett a templomhoz. A 19. század végén, Ley József plébános két oratóriumot építtetett és egy neogótikus oltárt rendelt Innsbruckból. A homlokzatot Haraszti Margit restaurátor tárta fel és konzerválta.
???
Malom-tó
  • Fájl:Tapolca malomto.jpg

Protestáns templom. A kalotaszegi templomokra emlékeztető templom 1936-ban készült el.
Romkert. Láthatóak a 13. századi birtokközpont, valamint az erre épült karthauzi erősség és a 17. században kibővített vár kapujának és farkasvermének konzervált romjai.
Trianon Emlékmű
Városi Múzeum
Vízimalom
Y-házak
                                       Fájl:Y HÁZAK5663 KT091006.jpg
A településen áthalad az Országos Kéktúra.
Marton László (szobrász) számos köztéri alkotása, köztük a Kiskirálylány, valamint a Marton Galéria állandó kiállítás
  • Fájl:TapolcaKiskiralylany01.jpg

Fájl:TapolcaBorbala01.jpg